SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi’nde lisans düzeyindeki programlar arasında yürütülen çift anadal ve yandal programlarına ilişkin esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – Bu yönerge, Sakarya Üniversitesi’nde lisans düzeyindeki programlar arasında yürütülen çift anadal ve yandal programlarına öğrenci kabul ve kayıt işlemleri ile bu programların uygulamalarına ve açılacak çift anadal, yandal programlarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Bu yönerge, 24 Nisan 2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına ilişkin Yönetmelik” hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – 1) Bu yönergede geçen;
a) Anadal: Öğrencilerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları (ÖSYS) veya eşdeğeri bir sınavla yerleştirilerek veya yatay geçiş yolu ile kabul edilerek üniversitede kayıtlı oldukları lisans programını,
b) İlgili bölüm: Çift anadal veya yandal yapılan lisans programını,
c) İlgili kurul: Fakülte Kurulunu,
d) İlgili yönetim kurulu: Fakülte Yönetim Kurulunu,
e) ÖİDB: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,
f) Rektör: Sakarya Üniversitesi Rektörünü,
g) Senato: Sakarya Üniversitesi Senatosunu,
h) Üniversite: Sakarya Üniversitesini,
i) Çift anadal programı (ÇAP): Bir lisans programını başarı ile sürdüren öğrencilerin, bu lisans programına ek olarak kayıtlı oldukları ikinci bir lisans programını,
j) Yandal programı: Lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, bu lisans programına ek olarak üniversitede kayıtlı oldukları yandal programını,
k) Yönetmelik: Sakarya Üniversitesi Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğini,
l) GNO: Genel Ağırlıklı Ortalama’yı ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
ÇİFT ANADAL PROGRAMI
Amaç
MADDE 5 – Çift anadal programının amacı, kendi bölümlerinde lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir anadalda lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.
Eğitim Öğretime İlişkin Esaslar
MADDE 6 –
1) ÇAP öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programından bağımsız bir programdır.
2) ÇAP, ilgili bölümün önerisi, Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ve Üniversite Senatosu'nun onayı ile açılır. Senatoda onaylanan program izleyen yarıyılda uygulanır.
3) ÇAP'a kayıtlı öğrencilerin bu programları tamamlamaları için, anadal programında olan dersler dışında, ilgili çift anadal programını açan bölümce verilen en az 90 AKTS en fazla 150 AKTS ders almaları gerekir. İki program arasında bu şart sağlanamıyorsa ÇAP açılamaz.
4) Bir öğrenci aynı anda birden fazla ÇAP'a, ya da hem bir ÇAP hem de yandal programına kayıt yaptıramaz.
5) ÇAP için ek sınıf açılmaz. ÇAP'a başvuran öğrenciler o bölümün öğrencileri ile birlikte derslere devam ederler.
6) ÇAP’da öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde (transcript) gösterilir.
7) Öğrencinin kendi bölümünün lisans programı ile ÇAP'ın ayrılığı esastır. ÇAP nedeniyle, öğrencinin anadal programındaki başarısı ve mezuniyeti hiç bir biçimde etkilenmez. Kayıtlı olduğu birinci anadaldan mezun olan öğrenciye anadalına ait lisans diploması verilir.
Kontenjanlar
MADDE 7 – Bir bölümün toplam ÇAP kontenjanı, o yıl ÖSYM kılavuzunda belirlenen öğrenci kontenjanının ’unu aşmayacak şekilde ilgili bölüm kurullarınca belirlenir.
Programa Başvuru ve Koşullar
MADDE 8 -
Değerlendirme, programa kabul
MADDE 9 -
Programdan geçici veya sürekli ayrılma
MADDE 10 -
Başarı ve Mezuniyet Koşulları
MADDE 11 -
Çeşitli ve Son Hükümler
Koordinatörlük
MADDE 22 – ÇAP/yandal programı olan bölüm başkanlıkları, öğrencilere akademik danışmanlık yapmak üzere öğretim elemanları arasından bir ÇAP/yandal program koordinatörü atar.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 23 – Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 24 – Bu yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 25 – Bu yönerge hükümlerini Sakarya Üniversitesi Rektörü yürütür